fbpx

City Spirit

Ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα workshop με θέμα την αποτύπωση της ζωής σε μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις, την Αθήνα. Μέσα από μαθήματα φωτορεπορτάζ, street photography και εξορμήσεις σε επιλεγμένους χώρους με ιδιαίτερο φωτογραφικό ενδιαφέρον, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν γνωστές και άγνωστες γωνιές της πόλης, και θα συνομιλήσουν μέσα απ’ το φακό τους με τους ανθρώπους που την κατοικούν. Η ατμόσφαιρα, το φως, τα χαρακτηριστικά της κάθε τοποθεσίας και η ιδιομορφία του κάθε ανθρώπου, παρέχουν στους μαθητές μια μοναδική φωτογραφική εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα οι διαφορετικές διδακτικές προσεγγίσεις των έμπειρων εισηγητών προσφέρουν νέες συναρπαστικές οπτικές γωνίες για να ξανακοιτάξουμε την πόλη μας.

Στόχος των εργαστηρίων είναι οι συμμετέχοντες να μάθουν να παρατηρούν και να ερμηνεύουν τα στοιχεία που τους προσφέρει το περιβάλλον, να προσεγγίζουν ανθρώπους ώστε να συλλάβουν εικόνες που θα αντανακλούν ιστορίες και θα αποτυπώνουν το «πορτρέτο» του τόπου μέσα από την προσωπική τους ματιά. Μπορούν να συμμετέχουν από έμπειροι μέχρι και αρχάριοι φωτογράφοι με βασικές γνώσεις χρήσης του εξοπλισμού τους. Τα workshops συνοδεύονται προαιρετικά από τα σχετικά βιβλία (στα Αγγλικά) για περαιτέρω μελέτη, με επιπλέον κόστος.

Βιάζεσαι να γίνεις φωτογράφος; Early entry σε όλα τα workshop ένα μήνα πριν τη λήξη των εγγραφών, με 15% έκπτωση.

Giannis Larios

Η καρδιά του Περάματος χτυπάει δίπλα στη θάλασσα, στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Εκεί που οι κάτοικοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη δουλειά στα ναυπηγεία. Εκεί που πρόσφυγες, βιοπαλαιστές και ρεμπέτες έγραψαν την ιστορία τους δίπλα στα καράβια. Σήμερα, Έλληνες και ξένοι εργάτες, καραβομάστορες, καραβομαραγκοί, καλαφάτες, σιδεράδες, οξυγονοκολλητές, ηλεκτρολόγοι, μπογιατζήδες, ματσακονιστές, μηχανουργοί, εξακολουθούν να δίνουν ψυχή στα καρνάγια.

Νίκος Μενουδαράκος

Εδώ και χρόνια οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην πόλη μας, προσεύχονται και ασκούν τις θρησκευτικές τους συνήθειες σε αυτοσχέδιους ναούς που βρίσκονται σε υπόγεια πολυκατοικιών, διαμερίσματα, πρόχειρες κατασκευές, ακόμα και σε πρώην λαϊκά κέντρα διασκέδασης. Τα Σαββατοκύριακα, Ινδοί με πολύχρωμες φορεσιές, Αιθίοπες ντυμένοι στα λευκά, Νιγηριανοί με λουστρίνια και λευκά σακάκια και κάθε λογής πιστοί διαφόρων δογμάτων και εθνικοτήτων, κατακλύζουν τους τόπους προσευχής για να υμνήσουν το θεό τους, δίνοντας παράλληλα χρώμα στις γκρίζες γειτονιές της πόλης.

Θανάσης Παντελής

Στα όρια της νύχτας και της μέρας μια μικρή κοινωνία πωλητών, αγοραστών, εργατών, ζωντανεύει με τις φωνές της ένα τεράστιο σκεπαστό χώρο, όπου συγκεντρώνονται τα ψάρια που τροφοδοτούν τις αγορές της Αττικής. Καΐκια που ξεφορτώνουν, φορτηγά-ψυγεία που πηγαινοέρχονται, άνθρωποι που κινούνται ανάμεσα στα τελάρα ψάχνοντας και παζαρεύοντας την τιμή, δημιουργούν έναν αναβρασμό που κρατάει μέχρι το πρωί.

Fred Boisonna

25, 26 & 27 NOV

Μην βλέπεις μόνο την επιφάνεια και άκου την ιστορία του Ιλισσού, του αρχαίου ποταμού που κυλάει αόρατα κάτω από την Αθήνα, αφού τον έχουν πλακοστρώσει πριν από δεκαετίες. Στόχος αυτού του τριήμερου εργαστηρίου, είναι η ανάδυση του ιερού ποταμού της πόλεως των Αθηνών, τόσο του υπόγειου τμήματος του όσο και της αληθινής του ιστορίας, στα μάτια των κατοίκων.

Οι γειτονιές του κέντρου με τις διαφορετικές κοινότητες και κουλτούρες, προσφέρουν μια σειρά από ατελείωτα φωτογραφικά θέματα. Μέσα σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα συναθροίζονται εθνοτικά κουρεία, μπακάλικα, εστιατόρια και αναπτύσσονται κάθε λογής δραστηριότητες που αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία της καθημερινής ζωής.