City Spirit

Ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα workshop με θέμα την αποτύπωση της ζωής σε μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις, την Αθήνα. Μέσα από μαθήματα φωτορεπορτάζ, street photography και εξορμήσεις σε επιλεγμένους χώρους με ιδιαίτερο φωτογραφικό ενδιαφέρον, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν γνωστές και άγνωστες γωνιές της πόλης, και θα συνομιλήσουν μέσα απ’ το φακό τους με τους ανθρώπους που την κατοικούν. Η ατμόσφαιρα, το φως, τα χαρακτηριστικά της κάθε τοποθεσίας και η ιδιομορφία του κάθε ανθρώπου, παρέχουν στους μαθητές μια μοναδική φωτογραφική εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα οι διαφορετικές διδακτικές προσεγγίσεις των έμπειρων εισηγητών προσφέρουν νέες συναρπαστικές οπτικές γωνίες για να ξανακοιτάξουμε την πόλη μας.

Στόχος των εργαστηρίων είναι οι συμμετέχοντες να μάθουν να παρατηρούν και να ερμηνεύουν τα στοιχεία που τους προσφέρει το περιβάλλον, να προσεγγίζουν ανθρώπους ώστε να συλλάβουν εικόνες που θα αντανακλούν ιστορίες και θα αποτυπώνουν το «πορτρέτο» του τόπου μέσα από την προσωπική τους ματιά. Μπορούν να συμμετέχουν από έμπειροι μέχρι και αρχάριοι φωτογράφοι με βασικές γνώσεις χρήσης του εξοπλισμού τους. Τα workshops συνοδεύονται προαιρετικά από τα σχετικά βιβλία (στα Αγγλικά) για περαιτέρω μελέτη, με επιπλέον κόστος.

Βιάζεσαι να γίνεις φωτογράφος; Early entry σε όλα τα workshop ένα μήνα πριν τη λήξη των εγγραφών, με 15% έκπτωση.

Οι παραλίες της Αθήνας αποτελούν έναν μοναδικό σουρεαλιστικό μικρόκοσμο: Μανιώδεις ρακετίστες, πολύχρωμες εγκαταστάσεις και λουόμενοι κάθε λογής! Σ’ αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση του Ανδρέα Καμουτσή θα μάθουν να βλέπουν πίσω από τα συνηθισμένα αποτυπώνοντας αναπάντεχες εικόνες, ασκώντας την τέχνη της φωτογραφίας δρόμου σ’ ενα πραγματικά γραφικό περιβάλλον.

Στο παζάρι του Σχιστού τις Κυριακές πουλιούνται κι αγοράζονται τα πάντα: σπάνια αντικείμενα, ρούχα, εργαλεία, μηχανάκια κι αυτοκίνητα, ακόμη και ζώα. Οι πωλητές, άλλοι εκεί στα πόστα τους για χρόνια, άλλοι που ήρθαν να πουλήσουν κοψοχρονιά τα υπάρχοντά τους για λίγο επιπλέον εισόδημα, συναγωνίζονται στο κυνήγι του πελάτη.

Η καρδιά του Περάματος χτυπάει δίπλα στη θάλασσα, στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Εκεί που οι κάτοικοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη δουλειά στα ναυπηγεία. Εκεί που πρόσφυγες, βιοπαλαιστές και ρεμπέτες έγραψαν την ιστορία τους δίπλα στα καράβια. Σήμερα, Έλληνες και ξένοι εργάτες, καραβομάστορες, καραβομαραγκοί, καλαφάτες, σιδεράδες, οξυγονοκολλητές, ηλεκτρολόγοι, μπογιατζήδες, ματσακονιστές, μηχανουργοί, εξακολουθούν να δίνουν ψυχή στα καρνάγια.

Σκοπός αυτού του documentary εργαστηρίου είναι η κατανόηση εννοιών όπως story telling, δημοσιογραφική ανάλυση, υφολογική προσέγγιση θέματος, εξωλεκτική επικοινωνία και διάδραση. Έννοιες που κάθε συμμετέχων θα πρέπει να αξιοποιήσει, ώστε υπό την καθοδήγηση του εισηγητή να δημιουργήσει το δικό του φωτογραφικό «σώμα» κατά τη διάρκεια μιας απαιτητικής ολοήμερης φωτογράφισης στην καρδιά της Αθήνας.Την πρώτη μέρα του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί η σχετική θεωρία…

 

Εδώ και χρόνια οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην πόλη μας, προσεύχονται και ασκούν τις θρησκευτικές τους συνήθειες σε αυτοσχέδιους ναούς που βρίσκονται σε υπόγεια πολυκατοικιών, διαμερίσματα, πρόχειρες κατασκευές, ακόμα και σε πρώην λαϊκά κέντρα διασκέδασης. Τα Σαββατοκύριακα, Ινδοί με πολύχρωμες φορεσιές, Αιθίοπες ντυμένοι στα λευκά, Νιγηριανοί με λουστρίνια και λευκά σακάκια και κάθε λογής πιστοί διαφόρων δογμάτων και εθνικοτήτων, κατακλύζουν τους τόπους προσευχής για να υμνήσουν το θεό τους, δίνοντας παράλληλα χρώμα στις γκρίζες γειτονιές της πόλης. Την πρώτη μέρα του εργαστηρίου ο εισηγητής θα αναλύσει τους τρόπους ανάπτυξης και προσέγγισης της θεματολογίας…