fbpx

Photojournalism & News Photography by SOOC

Διδάσκουν: Μενέλαος Μυρίλλας, Νίκος Παλαιολόγος

Έχεις πάθος με την αλήθεια; Θέλεις να φωτίσεις κάθε πλευρά; Κυνηγάς μικρά και μεγάλα γεγονότα που αλλάζουν τη ζωή μας; Νιώθεις ότι το φωτορεπορτάζ είναι πολλά περισσότερα από ένα επάγγελμα; Το μονοετές πρόγραμμα εκπαίδευσης φωτορεπόρτερ του Οράματος, σχεδιάστηκε για να σου δώσει όλες τις δεξιότητες που απαιτούνται στα πεδία της δράσης, αλλά και στο ιδιόμορφο πεδίο των ΜΜΕ. Τα μαθήματα διδάσκουν οι φωτορεπόρτερ του κορυφαίου ελληνικού πρακτορείου SOOC, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους επαγγελματίες του χώρου.

Παρακολουθώντας το Photojournalism & News Photography by SOOC, εκπαιδεύεσαι σε πραγματικές συνθήκες ρεπορτάζ. Στις συνεδριάσεις της Βουλής, όπου οι μαθητές μας έχουν μοναδική πρόσβαση, στον δρόμο, στις πορείες, σε σημαντικές εκδηλώσεις, σε δυνατές κοινωνικά και πολιτικά στιγμές, είσαι πάντα, ενεργά εκεί, για να καλύψεις φωτογραφικά την επικαιρότητα με σαφήνεια, αντικειμενικότητα και υψηλή αισθητική. Στο θεωρητικό πλαίσιο, συζητιούνται οι σύγχρονες προσεγγίσεις της οπτικής δημοσιογραφίας, η κριτική σκέψη, η έρευνα, οι στρατηγικές αφήγησης, το editing των εικόνων, η σύνταξη κατάλληλου κειμένου και λεζάντας, αλλά και ο κοινωνικός ρόλος της φωτογραφίας, που γίνεται όλο και πιο καθοριστικός. Αποφοιτώντας, έχεις τα εφόδια και ένα δυνατό portfolio με ισχυρή προσωπική ματιά, για να ξεκινήσεις την καριέρα σου στο ρεπορτάζ και στη φωτογραφία-ντοκουμέντο.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 25 μαθήματα συνολικής διάρκειας 90 ωρών. Οι σπουδαστές μας έχουν έκπτωση 25% σε όλα τα workshop της σχολής. Παρέχεται 10% έκπτωση με την εξόφληση όλου του ποσού. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Πέμπτη απόγευμα στη σχολή, εκτός από τις εξωτερικές λήψεις, των οποίων οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν, αφού οριστικοποιηθεί το πολιτικό ημερολόγιο.

Μαθήματα

TECHNICAL TRAINING FOR PHOTOJOURNALIST
NEWS PHOTOGRAPHY
BREAKING NEWS
SOCIAL ISSUES
DAILY LIFE
FEATURE STORIES

Διδάσκει ο Μενέλαος Μυρίλλας

Οι φωτορεπόρτερ είναι συνηθισμένοι να δουλεύουν κάτω από απρόβλεπτες καταστάσεις και πρέπει να είναι πάντα σε θέση να δημιουργήσουν άρτιες τεχνικά εικόνες, σε οποιαδήποτε συνθήκη φωτισμού. Στο μάθημα, ο Μενέλαος Μυρίλλας θα εφοδιάσει τους μαθητές με όλες τις τεχνικές δεξιότητες που χρειάζονται και θα τους προετοιμάσει κατάλληλα για να βγουν με αυτοπεποίθηση στην επόμενη τους αποστολή. Η βέλτιστη χρήση του υπάρχοντος φωτισμού, η κατανόηση των speedlight flash πάνω στην κάμερα και εκτός με εφαρμογές σε πορτραίτα σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, είναι μερικά από τα θέματα που θα αναλυθούν.

Διδάσκουν οι Μενέλαος Μυρίλλας & Νίκος Παλαιολόγος

Στο μάθημα επικεντρώνεται στο πολιτικό φωτορεπορτάζ, μέσα από την κάλυψη συνεδριάσεων της Βουλής, συνεντεύξεων τύπου, πολιτικών εκστρατειών και διαδηλώσεων. Οι σπουδαστές θα μάθουν να αξιολογούν τις φωτογραφίες τους και να τις ανεβάζουν έγκαιρα στην πλατφόρμα του πρακτορείου ενώ έμφαση θα δοθεί στο editing, στην προσθήκη της κατάλληλης λεζάντας που συνοδεύει την φωτογραφία αλλά και στις λέξεις κλειδιά για την εύκολη ανεύρεσή της στις φωτογραφικές βάσεις. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον απεσταλμένο του SOOC στις Βρυξέλλες Άρη Οικονόμου ώστε να μάθουν τους τρόπους εργασίας στα round table και τις συναντήσεις κορυφής σε διεθνές επίπεδο, αλλά και τις απαιτήσεις του ρεπορτάζ στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα.

Διδάσκουν οι Νίκος Παλαιολόγος

Στην εποχή της ψηφιακής δημοσιογραφίας, όπου οι έκτακτες ειδήσεις έχουν άμεσες προθεσμίες, οι φωτορεπόρτερ καλούνται να είναι έγκαιρα στο τόπο των συμβάντων και να ανεβάσουν γρήγορα τις εικόνες τους στο διαδίκτυο, για γεγονότα που έχουν λάβει χώρα πολύ πρόσφατα ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο μάθημα θα συζητηθούν οι τρόποι κάλυψης μιας έκτακτης ιστορίας ειδήσεων, φυσικής καταστροφής, ανθρωπιστικής κρίσης, απρόβλεπτων  πολιτικών εξελίξεων κ.α. αλλά και πώς οι εικόνες ενός ρεπόρτερ μπορούν να ξεχωρίσουν από τον έντονο ανταγωνισμό όταν πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης καλύπτουν το ίδιο θέμα.

Διδάσκουν οι Μενέλαος Μυρίλλας & Νίκος Παλαιολόγος

Πώς η φωτογραφία μπορεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό απέναντι στα συνεχιζόμενα κοινωνικά ζητήματα, ώστε να αναγνωρίσει την κατάσταση ως πρόβλημα? Οι σπουδαστές θα διδαχτούν την πρακτική και εννοιολογική προσέγγιση της θεματολογίας, ενώ θα εξερευνήσουν  το ρόλο του φωτορεπορτάζ ως προς την προώθηση κοινωνικών αλλαγών. Μεταναστευτικό, προσφυγικό, οικονομική κρίση και φτώχεια, είναι κάποια από τα βασικά θέματα που θα αναλυθούν.

Διδάσκει o Νίκος Παλαιολόγος

Από θρησκευτικές εκδηλώσεις και έθιμα μέχρι πολιτιστικά δρώμενα και στιγμιότυπα της ρουτίνας των ανθρώπων, στο μάθημα αναλύονται φωτογραφικές προσεγγίσεις για όλες τις προεκτάσεις της κοινωνικής ζωής και της καθημερινότητας.  Ο Νίκος Λυμπερτάς θα καθοδηγήσει και θα συμβουλέψει τους μαθητές στο πώς να πλησιάζουν το θέμα τους και να συλλαμβάνουν ειλικρινείς στιγμές από δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Διδάσκει o Νίκος Παλαιολόγος

Η συγκεκριμένη μορφή φωτογραφίας ντοκιμαντέρ αντλεί την έμπνευσή της από κάποιο γεγονός ή είδηση, με στόχο να αγγίξει το κοινό μέσω της φωτογραφικής αφήγησης. Οι σπουδαστές θα κληθούν να ολοκληρώσουν ένα φωτογραφικό project, ακριβώς όπως θα έκαναν για ένα έντυπο ή on line μέσο.  Θα έρθουν σε επαφή με ανθρώπους και καταστάσεις και θα αναπτύξουν τη θεματολογία τους εξισορροπώντας τις καλλιτεχνικές ανάγκες με τις απαιτήσεις μιας ανάθεσης. Επίσης θα συζητηθούν θέματα σχετικά με το editing των εικόνων προς τη δημιουργία ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου φωτογραφικού έργου αλλά και συμβουλές ανάδειξης της δουλειάς σε πλατφόρμες και περιοδικά.

Πληροφορίες

01

Διάρκεια:

25 μαθήματα, 90 ώρες

02

Μέρα:

Πέμπτη. Οι συναντήσεις των εξωτερικών λήψεων θα γίνονται εκτός της μέρας μαθήματος και θα ανακοινωθούν όταν οριστικοποιηθεί το πολιτικό ημερολόγιο.

03

Ώρες:

18:30–21:30

04

Έναρξη:

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου

05

Κόστος:

940€+ΦΠΑ. Με την εγγραφή καταβάλλονται 340€+ΦΠΑ και το υπόλοιπο σε 5 μηνιαίες δόσεις των 120€+ΦΠΑ από Νοέμβριο έως και Μάρτιο.

Τα δίδακτρα εξοφλούνται στο 1ο μάθημα του μήνα. Παρέχεται 10% έκπτωση με την εξόφληση όλου του ποσού.

Οι σπουδαστές λαμβάνουν έκπτωση 25% σε όλα τα workshop της σχολής μέχρι την λήξη των μαθημάτων τους.
Οι εκπτώσεις δεν συνδυάζονται μεταξύ τους