fbpx

Εκθέσεις Σχολής

Στο Όραμα πιστεύουμε στην εξωστρέφεια και στην προβολή της δουλειάς των σπουδαστών μας. Γι’ αυτό κάθε Σεπτέμβριο διοργανώνουμε την ετήσια έκθεση της σχολής, όπου παρουσιάζονται τα καλύτερα έργα από όλα τα έτη της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς αλλά και από τα workshop. Κάθε έκθεση του Οράματος πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια του διδακτικού προσωπικού σε επιλεγμένο εκθεσιακό χώρο και δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να συστήσουν περήφανα τη δουλειά τους στο κοινό.
Στο μυαλό μας, μια ολόκληρη χώρα σκέψεων, αναμνήσεων και συναισθημάτων αντικατοπτρίζει τον κόσμο που ζούμε καθημερινά. Οι εμπνεύσεις μας γίνονται γειτονιές της φαντασίας μας και οι εικόνες της πόλης μας παίρνουν άλλο νόημα μέσα απ’ τη ματιά μας. Οι σπουδαστές του Οράματος ταξιδεύουν μεταξύ ρεαλισμού και συμβολισμού αποτυπώνοντας τη φωτογραφική τους διαδρομή από χώρο σε χώρο, στιγμή σε στιγμή. Ατμοσφαιρικά πορτρέτα και αστικές απεικονίσεις μπλέκονται για να δημιουργήσουν τον χάρτη του δικού τους τόπου έκφρασης.

 

10.000.000 ανάσες. Τόσες περίπου πήρε ο καθένας μας αυτόν τον τελευταίο χρόνο, ενώ η ζωή μέσα μας και γύρω μας συνεχιζόταν διαφορετική, σκληρή, όμορφη, συγκλονιστική ακόμα και στην απλότητά της. Κάποιες από αυτές τις ανάσες, αυτές τις στιγμές ζωής, βρίσκονται τώρα απαθανατισμένες στις εικόνες της φετινής έκθεσης των σπουδαστών της σχολής Φωτογραφικών Σπουδών Όραμα. Ειλικρίνεια, ευαλωτότητα, χιούμορ, ωμότητα και αποδοχή επιστρατεύτηκαν από τους φωτογράφους για να δημιουργήσουν τα δικά τους project, να εκφράσουν συμβολικά την κοσμοθεωρία τους ή να εξερευνήσουν καλλιτεχνικά την προσωπική τους εμπειρία. Έτσι, μια ακόμη ακαδημαϊκή χρονιά καταλήγει σε ένα πολυσυλλεκτικό, συγκινητικό και πάνω απ’ όλα ζωντανό αποτέλεσμα.

 

117169005 3072082902868767 2446350122186844339 o

Σ’ έναν κόσμο που όλο και τρεκλίζει στην αβεβαιότητα, μια φωτογραφία γίνεται μια τολμηρή δήλωση: Λέει «αυτή είναι η δική μου πραγματικότητα». Με αυτό το θάρρος του νέου καλλιτέχνη, οι σπουδαστές της σχολής Φωτογραφικών Σπουδών Όραμα δημιούργησαν τα δικά τους, προσωπικά, φωτογραφικά σύμπαντα, που τώρα εκθέτουν στην ετήσια έκθεση της σχολής. Ωμή έκφραση, συμβολικές αφηγήσεις, πρωτότυπες αναπαραστάσεις του καθημερινού αλλά και ειλικρινές χιούμορ επιστρατεύτηκαν για να δημιουργηθεί το ποικίλο αλλά συνεκτικό σώμα των έργων της έκθεσης. Πίσω από κάθε εικόνα βρίσκεται μία διδακτική χρονιά με πρωτόγνωρες προκλήσεις αλλά και μοναδικές ευκαιρίες για επαναπροσδιορισμό, ενδοσκόπηση και βαθιά ατομική αποκάλυψη. Έτσι τώρα αυτές οι καλλιτεχνικές φωνές ενώνονται για να πουν «Για εμάς, ο κόσμος είναι αυτό που διαλέγεις να δεις».

Εκεί που συμβαίνει η ζωή, σε κόσμους παράλληλους ή ταυτόχρονους, εκεί βρέθηκαν οι σπουδαστές φωτογράφοι του Οράματος για να αντλήσουν την έμπνευσή τους. Ανέσυραν μνήμες, μοιράστηκαν συναισθήματα και αφηγήθηκαν εμπειρίες, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία ως μέσο για να προσδιορίσουν τη θέση τους ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Μέσα από τις φωτογραφίες τους, εξερευνούν με λυρισμό και ευαισθησία τον λαβύρινθο της καθημερινότητας, όπως εκτυλίσσεται στον χώρο, τον χρόνο και τη φαντασία τους. Στην έκθεση συναντήσαμε εικόνες από ιστορίες ανθρώπων και κοινωνιών, οικείες στιγμές αλλά και σουρεαλιστικές ατμόσφαιρες που επιδιώκουν να μεταφέρουν τα συναισθήματα των δημιουργών. Εικόνες από τη ζωή σε χώρους πραγματικούς ή ουτοπικούς, σε καταστάσεις βιωμένες ή ονειρικές. Τη ζωή στο εκεί και το παντού, στο τώρα και το ποτέ.

Η έκθεση επικεντρώνεται στην πόλη ως ένα χώρο που εμπλουτίζεται με κοινωνικό, πολιτιστικό και ψυχολογικό νόημα. Οι εικόνες διερευνούν τις διαφορετικές αντιλήψεις και προεκτάσεις της καθημερινότητας σε ένα αστικό περιβάλλον που η διάκριση μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας ζωής γίνεται διαφανής. Τα project που προβάλλονται περιλαμβάνουν ένα ευρύ θεματολογικό φάσμα και αποτελούν μια ισχυρή αφορμή για την δημιουργία ενός οπτικού διαλόγου με τον θεατή, προσφέροντάς του την δυνατότητα για πιο εσωτερικές ερμηνείες. Κάποια από τα έργα εικονογραφούν με χαρακτήρα ντοκιμαντέρ τα τρέχοντα γεγονότα της τοπικής πραγματικότητας και τη ζωή άγνωστων ανθρώπων, παρουσιάζοντας μια ιστορία που πάντα θα μένει ημιτελής. Άλλα έχουν εννοιολογικό ύφος αντλώντας την έμπνευσή τους από την προσωπική μνήμη, τα βιώματα των δημιουργών τους και αφηγούνται τη σχέση του φωτογράφου με το θέμα του.

Οι εικόνες αποτελούν προσωπικές σκέψεις σε ένα ταξίδι αναζήτησης. Εξερευνούν τον χρόνο, την μνήμη, την αντίληψη, την σχέση μας με ένα κόσμο που πασχίζει μάταια να φανεί ορθολογικός. Οι φωτογράφοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν αυτό τον κόσμο και να διαμορφώσουν την στάση τους απέναντι στη ζωή και στους ανθρώπους.Το φως, οι σκιές, οι φόρμες και οι υφές είναι τα οπτικά υλικά που χρησιμοποιούνται για να μετατρέψουν τους πραγματικούς χώρους σε φανταστικούς, σε χώρους που κινούνται ανάμεσα στη μυθοπλασία και την αλήθεια, σε προσωπικούς κόσμους που γίνονται αληθινοί για τον καθένα ξεχωριστά.

afisa inner space
Συνήθως, αντιλαμβανόμαστε την έννοια του χώρου σαν κάτι που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο τόπο. Οι σπουδαστές του Οράματος διεύρυναν την έννοια αυτή ώστε να περιλαμβάνει τον άνθρωπο, το συναίσθημα, τη μνήμη. Με άξονα τις διαφορετικές οπτικές, η φωτογραφική πρακτική χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για τη σύνδεση του «έξω» με το «μέσα», σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο «τώρα». Τα έργα που προέκυψαν από αυτή τη διαδικασία εμπεριέχουν προσωπικές ιστορίες, αναμνήσεις, ένστικα και επιθυμίες που οι δημιουργοί θέλησαν να μοιραστούν με το θεατή και λειτουργούν ως αλληγορία αλλά και ως τεκμήριο.
Ο χώρος και ο χρόνος παγιδεύονται από τους δημιουργούς σε μια στιγμή έκφρασης των συναισθημάτων τους, διαμορφώνοντας εικόνες με συμβολικές προεκτάσεις. Η επαφή, η παρέα, οι αισθήσεις, ο ερωτισμός, έννοιες που παίρνουν μορφή, χρώμα και υπόσταση. Έργα αλληγορικά, υπαινικτικά και άλλοτε ρεαλιστικά, εμπνευσμένα από καθημερινές και φανταστικές καταστάσεις, αφηγούνται την σχέση του φωτογράφου με το θέμα του, λειτουργώντας ως μέσο επικοινωνίας με τον εαυτό του και το περιβάλλον. Ταυτόχρονα προκαλούν τον θεατή να συνδιαλεχθεί μαζί τους, υπενθυμίζοντας του την υποκειμενικότητα της αφήγησης και προσφέροντάς του την δυνατότητα για πιο προσωπικές ερμηνείες.
Οι φωτογραφίες, σαν μια αντανάκλαση αποσπασματικών καταστάσεων της ζωής, συλλαμβάνουν την αμεσότητα της στιγμής σώζοντας τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα μας από το πέρασμα του χρόνου. Μέσα από τα μάτια των σπουδαστών, καλούμαστε να αναγνωρίσουμε την αξία αυτών των στιγμών που εμείς θεωρούμε δεδομένες και να οικειοποιηθούμε το συναισθηματικό τους αντίκτυπο. Είτε πρόκειται για κοινότοπα γεγονότα της καθημερινότητάς τους, είτε για σουρεαλιστικές απεικονίσεις που αποκαλύπτουν τον εσωτερικό τους κόσμο, οι φωτογραφίες επιδιώκουν να μας ταυτίσουν μαζί τους, να μας συνδέσουν με το περιβάλλον και τον άνθρωπο και να μας αποκαλύψουν τον κοινό δρόμο που διανύουμε όλοι στην καθημερινή μας ζωή.
exh2013 poster
Άνθρωποι ανθρώπινοι δίπλα μας… Η ρεαλιστική και συμβολική απεικόνιση ενός προσώπου καθώς και μια τυχαία ματιά στο κόσμο μας δημιουργεί τις συνθήκες ώστε η καλλιτεχνική φωτογραφία αλλάζοντας τις οπτικές μας συνήθειες, να είναι ο δρόμος της προσωπικής μας έκφρασης και αντίληψης. Τα έργα διηγούνται και μεταφράζουν συναισθήματα εμπνευσμένα από καθημερινές καταστάσεις και λειτουργούν ως εικόνες που αναπαριστούν την εικαστική προβολή του εαυτού μας μέσα από το φωτογραφικό φακό.
exhib2012 poster
Η αναζήτηση, η ανάλυση και η ειλικρίνεια είναι τα πολύπλευρα ταπεινά μονοπάτια που καταλήγουν στην έκφραση της αλήθειας μας.
Οι εικόνες των ονείρων μας και η καλλιτεχνική προσέγγιση των σκέψεων που μας περιτριγυρίζουν αποκτούν ρεαλιστική και συμβολική υπόσταση.
exh2011 poster
Ολοκληρώνοντας μια χρονιά με δημιουργικές σκέψεις και συναισθήματα οι σπουδαστές της σχολής παρουσίασαν την έκθεσή τους.
Τα έργα είναι εμπνευσμένα από συναισθήματα και καθημερινές καταστάσεις και λειτουργούν ως εικόνες που αναπαριστούν την εικαστική προσέγγιση του εαυτού μας μέσα από το φωτογραφικό φακό.
exh2010 poster
Όταν η δημιουργική φωτογραφία αγγίζει τη φαντασία, έρχεται σε επαφή με τον σουρεαλισμό των ονείρων και τον ρεαλισμό των αισθήσεων. Ταυτόχρονα, όταν το φως ομοιόμορφα εκπέμπει τις αφηρημένες όψεις του και η θεματολογία τις αντλεί, η αισθητική εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα.
exh2009 poster
Οι σπουδαστές της σχολής, έχοντας ως στόχο να δημιουργήσουν εικόνες που θα έχουν διάρκεια και θα περιγράφουν, άλλοτε ρεαλιστικά και άλλοτε συμβολικά, τον απώτερο εσωτερικό κόσμο του καθενός, ολοκληρώνοντας μια δημιουργική χρονιά, παρουσίασαν την έκθεσή τους.
exh2008 poster
Στο τέρμα μιας πρωταρχικής επαφής με οδηγό το φακό, οι σπουδαστές του Α έτους του Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας, εξέθεσαν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους.