fbpx

Είπαν για τη Σχολή

Δήμητρα Ψυχογυιού

Δήμητρα Ψυχογυιού

Κάθε άνθρωπος που αγαπάει τη φωτογραφία, είναι ωφέλιμο – έστω για μια φορά – να βρεθεί μέσα σε μια φωτογραφική ομάδα ώστε να ανακαλύψει νέους δρόμους. Θεωρώ πως βρέθηκα στο κατάλληλο περιβάλλον με τους καταλληλότερους ανθρώπους, οι οποίοι με καθοδήγησαν και δημιούργησαν τις συνθήκες μιας εσωτερικής αναζήτησης και διερεύνησης που εν τέλει με ενέπνευσε να ολοκληρώσω ένα αφηγηματικό έργο. Το πάθος για τη φωτογραφία, η μεθοδικότητα και η μεταδοτικότητα των υπευθύνων του δεύτερου κύκλου που παρακολούθησα, είχε ως αντίκτυπο την άμεση ανάγκη μου για δημιουργία. Μέσα σε μια δύσκολη χρονιά λόγο covid και μαθημάτων από απόσταση, δεν μου έλειψε τίποτα από τη διαδικασία διδασκαλίας και καθοδήγησης πέραν της προσωπικής δια ζώσης επαφής. Στη σχολή «όραμα» όντως κάθε άνθρωπος που αγαπάει τη φωτογραφία μαθαίνει να είναι μοναδικός φωτογράφος μέσα από μια ζωντανή και συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία. Νοιώθω πολύ τυχερή που υπήρξα μέλος αυτής της φωτογραφικής ομάδας υπό την καθοδήγηση του οράματος και τα λόγια που έγραψα μου μοιάζουν λίγα διαβάζοντας τα ξανά σε σχέση με όσα βίωσα. Μοιραστήκαμε στιγμές μοναδικές, συγκινητικές , αστείες και δημιουργήσαμε σχέσεις ουσιαστικές.

Αναστασία Γιαννάκη

Αναστασία Γιαννάκη

Το 2020 εν μέσω πανδημίας και με τόσα πράγματα να έχουν αλλάξει γύρω μου αποφάσισα να σπουδάσω φωτογραφία στο Όραμα. Ήταν από τα πιο όμορφα πράγματα που αποφάσισα για μένα. Λάτρης της φωτογραφίας από μικρή, δεν είχα φανταστεί ποτέ πόσο σημαντική είναι η σπουδή πάνω σε κάτι που αγαπάς. Η σχολή με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα την τέχνη της φωτογραφίας, να «φωτίσω» περιοχές που δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν και το πιο σημαντικό, να παραμείνω δημιουργική μέσα σε μία τρομερά δύσκολη χρονιά για όλους μας. Θέλω να ευχαριστήσω τους δασκάλους μου για όλα όσα μου έμαθαν, για όλα όσα μοιραστήκαμε, για όλα τα βήματα που έκανα σε αυτό το ταξίδι που όμως δεν τελειώνει ποτέ. Χαίρομαι πολύ που πήραν την απόφαση να ταξιδέψω μαζί σας.

Ιώ Αρματά
Ιώ Αρματά
Γράφτηκα στη σχολή Όραμα, γιατί εκτός από τους καθηγητές πίστεψα πολύ και τους σπουδαστές της. Αναζητούσα με μανία ένα φωτογραφικό περιβάλλον όπου η έμπνευση και η καλλιτεχνική δημιουργία συνυπάρχουν αμφίδρομα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το Όραμα όχι μόνο δε με διέψευσε, αλλά με βοήθησε να αναπτύξω μία νέα αντίληψη για την φωτογραφική ύλη. Μετά από έναν πρώτο κύκλο σπουδών, workshop και εκπαιδευτικών εκδρομών (με αποκορύφωμα το ταξίδι μας στο Μαρόκο), έμαθα ότι η φωτογραφία είναι ζωή, η αισθητική ένα οικοδόμημα που ολοσχερώς ανατρέπεται, και εγώ πιο αδαής από ποτέ μπροστά στον πλούτο πληροφορίας, πλην όμως διψασμένη να συνεχίσω…
Στράτος Σκοτεινιάδης
Στράτος Σκοτεινιάδης
Γνώρισα το Όραμα σε ένα workshop που συμμετείχα. Η οργάνωσή του, η αποδοτικότητα του εισηγητή αλλά και το πάθος του γι’αυτό που κάνει με εξέπληξαν. Το ένα workshop έφερε το άλλο. Πρωτότυπα και ενδιαφέροντα θέματα με διαφορετικούς εισηγητές και στο τέλος πάντα το ίδιο θετικό αποτέλεσμα. Ο υψηλός επαγγελματισμός που διέκρινα με ώθησε στην απόφαση να παρακολουθήσω τα μαθήματα της σχολής. Στα δύο χρόνια σπουδής μου έχει αλλάξει η αντίληψη και ο τρόπος σκέψης μου για την φωτογραφία. Έχω βελτιώσει τις τεχνικές μου, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχω διαμορφώσει την προσωπική μου φωτογραφική ταυτότητα. Η οργάνωση, ο προγραμματισμός, ο άρτιος εξοπλισμός της σχολής και πάνω από όλα οι καθηγητές της, που ο καθένας απο αυτούς είναι μοναδικός στον τομέα του, είναι που κάνει την διαφορά του να σπουδάζεις στο Όραμα. Περιμένοντας να ξεκινήσω το Γ’ Κύκλο των μαθημάτων, επικροτώ την απόφασή μου να βρίσκομαι εδώ και αισθάνομαι πολύ τυχερός που ανήκω σε αυτήν την φωτογραφική οικογένεια: Tην οικογένεια του Οράματος.
Ερίνα Παυλιδάκη
Ερίνα Παυλιδάκη
Πριν ξεκινήσω την φοίτηση μου στη σχολή μπορούσα να δω τον κόσμο μόνο από μέσα από μία οπτική. Με τον καιρό και τη γνώση που απέκτησα από τα μαθήματα άρχισα να βλέπω καθαρά. Ο κόσμος δεν είναι απλά μια οπτική… Μπορείς να τον διακρίνεις μέσα από πολλά πρίσματα. Έμαθα να είμαι περισσότερο κοινωνική, να ανακαλύπτω τον δικό μου εσωτερικό κόσμο, να αγαπώ και να χρησιμοποιώ το χρώμα στη ζωή μου. Η φιλοσοφία όλων των δασκάλων που διδάσκουν στο Όραμα δεν αφορά μονάχα τη σωστή χρήση της φωτογραφικής σου μηχανής και της αρίστευσης στις τεχνικές μεθόδους, αλλά να είσαι παρών σε όλα και να σέβεσαι το συνάνθρωπο σου, να τραβάς τα κλικ, όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί υπάρχει νόημα στη στιγμή την δική σου και τη στιγμή αυτών που καταγράφεις. Ξεπέρασα πολλά προσωπικά εμπόδια και έμαθα πως μπορώ να κάνω πολλά! Η φοίτησή μου ήταν μία από τις πιο σωστές αποφάσεις που έχω πάρει, καθώς μου έβαλε ένα λιθαράκι στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου. Θα προέτρεπα κάποιον να πάει στο Όραμα και να ζήσει αυτήν την εμπειρία όσο πιο έντονα γίνεται γιατί ο χρόνος περνά γρήγορα και αυτά που θα μάθει από εκεί είναι εμπειρία ζωής που δεν θα έχει την τύχη να ζήσει κάτι παρόμοιο. Αγάπησα την Φωτογραφία και εύχομαι αυτά που με δίδαξαν να μπορέσω να τα κάνω πράξη. Το Όραμα δεν είναι απλά μια σχολή.. είναι μια μεγάλη ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!
Γιώργος Μαυρομιχάλης
Γιώργος Μαυρομιχάλης
Η φοίτηση στο Όραμα είναι μια εξαιρετικά πλούσια φωτογραφική εμπειρία, την οποία θεωρώ πολύ σημαντική στην πορεία εξερεύνησης της φωτογραφικής τέχνης.
Τα μαθήματα που γίνονται από «μαχόμενους» στο είδος τους αλλά και εξαιρετικούς στη διδασκαλία φωτογράφους, η μεθοδικότητα με την οποία συντονίζεται η πρόοδος όλης της τάξης, η εποικοδομητική κριτική σε κάθε μας δουλειά, η εξατομικευμένη καθοδήγηση ώστε ο κάθε σπουδαστής να αναπτύξει τη δικιά του φωτογραφική ταυτότητα, αλλά και οι παράλληλες δράσεις της σχολής, όπως παρουσιάσεις καταξιωμένων φωτογράφων από όλα τα είδη φωτογραφίας όπου οι ίδιοι μιλάνε για το έργου τους, οι φωτογραφικές βόλτες και εκδρομές και τα πολύ ενδιαφέροντα workshops, όχι μόνο έχουν βελτιώσει τις τεχνικές μου δεξιότητες, έχουν διαμορφώσει την προσωπική μου αισθητική, και εν γένει έχουν αλλάξει τον τρόπο προσέγγισής μου στη φωτογραφία, αλλά πάνω από όλα με κάνουν να νοιώθω μέλος μιας πολύ όμορφης φωτογραφικής κοινότητας!
Ευαγγελία Μαυρογιάννη
Ευαγγελία Μαυρογιάννη
Ο επαγγελματισμός με τον οποίον αντιμετώπισαν οι δάσκαλοι εμένα αλλά και το αντικείμενο μελέτης, ήταν κάτι που σταδιακά άλλαξε και τη δική μου οπτική στο κομμάτι φωτογραφία. Για μένα επιτυχία είναι να μεταλαμπαδεύει ο δάσκαλος στο μαθητή όχι μόνο τη γνώση, αλλά και το πάθος γι’ αυτό που διδάσκει. Και μέσα από το δικό τους πάθος, ανακάλυψα πτυχές που θέλουν τη λήψη μιας φωτογραφίας να ξεπερνά το κομμάτι της τεχνικής. Πτυχές που την ανάγουν σε μια μορφή τέχνης, μέσα από την οποία αποτυπώνεται κι εκφράζεται το προσωπικό συναίσθημα. Γιατί φωτογραφία είναι η στιγμή που αν και περνά, μένει αποτυπωμένη με το συναίσθημα που προκαλεί. Κι αυτό είναι κάτι που το Όραμα με έκανε να συνειδητοποιήσω.
Βασιλική Σαρτώρου
Βασιλική Σαρτώρου
Είμαι πολύ χαρούμενη για την απόφασή μου να φοιτήσω στο Όραμα. Πρώτα απ’ όλα έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα. Γνώρισα ανθρώπους και καθηγητές υπέροχους και προσηνείς, επαγγελματίες που προσπαθούν να σου μεταδώσουν το ίδιο πάθος και την ίδια γνώση που τους διακατέχει. Προσωπικά διαπίστωσα σημαντική πρόοδο στη φωτογραφική μου ματιά, χρειάζεται όμως συνεχής δουλειά για να υπάρξει εξέλιξη. Περιμένω λοιπόν με ανυπομονησία την επόμενη χρονιά.
Κώστα Δείξιμος
Κώστας Δείξιμος
Παρακολουθώντας το πρόγραμμα της σχολής μπήκαμε στη διαδικασία να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας , αξιολογώντας τις δυνάμεις μας · αυτές που μας παροτρύνουν για το λίγο παραπάνω κάθε φορά . Βαδίζοντας στο διπλό μονοπάτι της τεχνογνωσίας και της εσωτερικής αναζήτησης , καμιά φορά είναι δύσκολο να διατηρήσεις τις ισορροπίες . Παρόλα αυτά μάθαμε πως το ζητούμενο δεν είναι ούτε η αρτιότητα στην τεχνική ούτε απλά η κάλυψη των εργασιών μας. Το ζητούμενο είναι να ανακαλύπτουμε αυτό που υπάρχει μέσα μας . Την αλήθεια μας . Την αγάπη μας για την τέχνη και τον άνθρωπο.
Μαρία Πετειναράκη
Μαρία Πετειναράκη
Μετά από ένα χρόνο παρακολούθησης του προγράμματος της σχολής βλέπω πόσο άλλαξε η φωτογραφική ματιά μου. Παρατηρώ διαφορά στην αισθητική του κάδρου και στον τρόπο που αναπτύσσεται μέσα μου ένα φωτογραφικό θέμα. Έμαθα καταρχάς πώς να προσεγγίζω ένα θέμα με κριτήριο την προσωπική άποψη και τα συναισθήματά μου και στη συνέχεια πώς να το μετουσιώνω σε φωτογραφία, χρησιμοποιώντας τις πρακτικές γνώσεις που απέκτησα. Το εικαστικό κομμάτι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση που συνδυάζει τη δημιουργικότητα, το παιχνίδι, την εσωτερική αναζήτηση. Μου δίδαξε πώς να εξωτερικεύω και να εκφράζω συναισθήματα και ιδέες, ενώ παράλληλα με βοήθησε να αναπτύξω την εικαστική οπτική της φωτογραφίας, γεφυρώνοντας αρμονικά το καλλιτεχνικό με το τεχνικό κομμάτι.
Αποστόλης Γρυλλάκης
Αποστόλης Γρυλλάκης
Περίμενα με αφέλεια από μια σχολή φωτογραφίας να πάρω μια μεθοδική-τεχνική καταγραφή των βημάτων που οδηγούν στη λήψη μιας «καλής» ,ή ακόμα καλύτερα, μιας καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Ευτυχώς για μένα και για όλους τους μαθητές της, οι δάσκαλοι της σχολής σε οδηγούν σε κάτι πολύ πιο πέρα από αυτό. Πέρα και πριν από την τεχνική και τον εξοπλισμό, οι εικόνες μας περνούν μέσα από το προσωπικό μας φίλτρο. Ποιο είναι όμως αυτό το φίλτρο και τελικά πόσο καλά το ξέρουμε; Πώς ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε τις διάφορες καταστάσεις διαμορφώνει τελικά τις φωτογραφίες μας; Στόχος των δασκάλων της σχολής, όπως τον βίωσα στα μαθήματα του πρώτου έτους, είναι να οδηγήσουν στην σταδιακή ανακάλυψη της μοναδικής σχέσης που μπορεί να προκύψει από την επαφή του καθένα προσωπικά με την τέχνη της φωτογραφίας. Αυτό για μένα κάνει το «Όραμα» μοναδικό.
Πηνελόπη Ανδρέου

Η αγάπη μου για την καλλιτεχνική φωτογραφία, αλλά και η ανάγκη «δημιουργικής φυγής» από την πραγματικότητα και την «εποχή της κρίσης», με οδήγησαν στο κατώφλι του Οράματος. Εκεί συνάντησα άξιους δασκάλους, οι οποίοι με έφεραν αντιμέτωπη με τον «καλλιτεχνικό εαυτό» μου και εξέλιξαν την οπτική μου στα πράγματα, οργανώνοντας παράλληλα θεματικά την φωτογραφική μου σκέψη, αλλά και αξιόλογους ανθρώπους, με τους οποίους μοιράστηκα, πέρα από την αγάπη για την τέχνη και τη φωτογραφία, ανθρώπινες στιγμές που θα μου μείνουν αξέχαστες. Λένε πως η καλλιέργεια της μόρφωσης, αφαιρεί την καλλιέργεια της ελευθερίας. Οι Άνθρωποι και τα μαθήματα του Οράματος, κατάφερναν κάθε εβδομάδα να με κάνουν να αισθάνομαι ελεύθερη.

Ιβαλίνα Ντάκοβα

Πάντα μου άρεσε η φωτογραφία… Μπορούσα να βλέπω εικόνες με τις ώρες , άλλα ποτέ δεν είχα φανταστεί , ότι η φωτογραφία ως τέχνη , κρύβει μέσα τις τόσα πολλά. Η σχολή άλλαξε την οπτική μου αντίληψη , μου έμαθε πόσο σημαντικό είναι να αποτυπώνουμε την δικιά μας αλήθεια πάνω στις φωτογραφίες .Εκεί γνώρισα καινούριους φίλους , με τους οποίους μοιραστήκαμε τις ανησυχίες και το πάθος μας.
Τώρα μετά από ένα χρόνο μπορώ να πω ότι εμπιστεύομαι απόλυτα τους ανθρώπους που διδάσκουν στο Όραμα και ότι ανυπομονώ να συνεχίσω το ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.